Továbbtanulás, Békés

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara  
Pályaorientációs oldala 

Aktuális információk és rendezvények

Megnézhették a kijavított dolgozatokat a versenyzők

Több, mint több ötszáz diák versenyzett 39 szakmában a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lebonyolításában a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV), ami a hároméves képzés végzős középiskolásainak szólt, illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), ami az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek volt meghirdetve. Csütörtökön lehetett megtekinteni a kijavított dolgozatokat.

3a borítékokSzakmák és kódok zsongtak a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hunyadi utcai épületében csütörtökön. A számok a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen induló fiatalok januárban kitöltött dolgozatát rejtették. Mivel senki nem írhatta rá a nevét magára a tesztre, a gyerekeknek tudniuk kellett a számsort ahhoz, hogy megnézhessék, mire hány pontot kaptak. Márpedig a pontszám nagyon nem volt mindegy, hiszen aki a Kulturális és Innovációs Minisztérium kamarával közös megmérettetését legalább 60 százalékosra teljesítette, az részben mentesül az év végi szakmai vizsgák alól. Másrészt, az országos döntők legjobbjai közül válogatják az Európa és világbajnokságra nevezendő versenyzőket is.

 

Kiszely-Horváth Márk, a BSZC Kós Károly iskola tanulója az SZKTV területi elődöntőjén szép eredményt ért el.
– A kérdések közül a számviteli feladatok kicsit megleptek, a többivel jól boldogultam – mondta az ácsnak tanuló fiatalember, aki azért választotta a szakmáját, mert maradandót alkothat. Most éppen Budapesten tölti a gyakorlati idejét, ahol egy gyárépület tetőszerkezetét javítják.


A versenyeknek az a célja, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi elismertségét és vonzerejét növelje a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. Békésben mindig nagy az érdeklődés, idén Békés vármegyében az informatikusok, a pincérek, a kozmetikus technikusok és a nyomdaipari technikusok közül jelentkeztek a legtöbben az előválogatóra.

1Stumpf MárkStumpf Márk nyomdaipari technikusi ismeretekből versenyzett, úgy tűnik, jó eredménnyel.
– A BSZC Szent-Györgyi Albert középiskolába járok. Nem számítottunk ilyen feladatokra, mint amivel találkoztunk, de büszke vagyok rá, hogy megoldottam – mondta Márk, aki örülne neki, ha továbbjutna a következő fordulóra.

 

 

 


2Furár LucaA cukrásztanuló Furár Luca nagyon élvezte a versenyt, neki a rendelkezésre álló idővel, illetve az anyaggazdálkodással gyűlt meg a baja, de jó eredményt ért el.
– Azért mentem cukrásznak, mert otthon szívesen alkottam tortákat. A szakmában persze teljesen más dolgozni, mint háziasszonyként sütni, de én nagyon szeretem és élvezem a szakmám még akkor is, hogy mi majd akkor dolgozunk a legtöbbet, amikor más pihen. A duális képzőhelyen szerencsére kaptunk olyan feladatot, ami ebben a versenyben is segített – mondta a Békéscsabai Szakképző Centrum Zwack iskolájának a tanulója.
Az, hogy ki jut tovább a vármegyéből végül a következő fordulóra, hamarosan kiderül.