Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.
A szakma az alábbi szakképzési intézményben tanulható:
BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu
Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium www.gfe-technikum.hu
GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.oroshazagyszc.hu
GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.szekelyszarvas.hu
GYSZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.harruckern.hu