Továbbtanulás, Békés

A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara  
Pályaorientációs oldala 

Turizmus-vendéglátás

Szakács (3 éves képzés)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll vagy a la carte szakácsként.

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

A szakma az alábbi szakképző intézményben tanulható:

BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu

GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.oroshazagyszc.hu

GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.szekelyszarvas.hu

GYSZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.harruckern.hu

Pincér - vendégtéri szakember (3 éves képzés)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pincér-vendégtéri szakember a vendéglátó egységekben fogadja az érkező vendégeket, igény szerint ételt és italt ajánl, majd felszolgálja a kiválasztott ételeket. Folyamatosan figyel vendégeire, kínál, utántölt, rendben tartja az asztalt. Számlát készít és lebonyolítja a fizettetést.

Azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú tanulmányok folytatására.

A szakma az alábbi szakképzési intézményben tanulható:

BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu 

Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium www.gfe-technikum.hu

GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.oroshazagyszc.hu

GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.szekelyszarvas.hu

GYSZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.harruckern.hu

Cukrász (3 éves képzés)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrász tevékenysége során jeles alkalmak vagy hétköznapok megédesítése céljából cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat, alkalmi díszmunkákat készít. A cukrász tevékenység tehát egy alkotás, amely során nem csupán terméket gyárt, hanem élményt teremt.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Képesek fejlődni és változatos munkára vágynak.

 A szakma az alábbi szakképzési intézményben tanulható:

BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu

Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium www.gfe-technikum.hu

GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.szekelyszarvas.hu

Panziós-fogadós (3 éves képzés)

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A panziós-fogadós feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen a szakma óriási fejlődésen ment és megy keresztül napjainkban is. A szakma szépsége, hogy a turizmus szereplőinek igényeit szolgálja ki. A panziós-fogadós óriási felelősséggel van felruházva, hiszen rendkívül sok feladatot kell egy személyben ellátnia.

Ajánlott minden fiatal számára, aki a vendéglátásban találja meg azokat a kihívásokat, amelyek érdeklik. Szereti a vendégeket, a turisztikai-vendéglátó tevékenységet hosszú távra tervezi.

A szakma az alábbi szakképzési intézményben tanulható:

BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu

Vendégtéri szaktechnikus (5 éves képzés)

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva áll az út a szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatása felé.

A szakma az alábbi szakképzési intézményben tanulható:

BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu

Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium www.gfe-technikum.hu

GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.oroshazagyszc.hu

GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.szekelyszarvas.hu

GYSZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.harruckern.hu