Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen lát el feladatokat, mint például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll vagy a la carte szakácsként.
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
A szakma az alábbi szakképző intézményben tanulható:
BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola www.zwackkeri.hu
GYSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.oroshazagyszc.hu
GYSZC Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.szekelyszarvas.hu
GYSZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium www.harruckern.hu